Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je potápění nebezpečné?

Prý mám napsat něco o letech dospívání či o svých láskách místo politických blogů, napsal mi jeden z mých oblíbených diskutérů Takové výzvě nelze nevyhovět. Napíši o jedné své lásce. Bohužel toho pána asi zklamu, protože to bude lásce zvané potápění. Občas ve fotu dne, ale i v několika blozích jsem zmínil svoji největší lásku. Potápění a podvodní fotografování. Řada kolegů či diskutérů se mne ptá, zda to není nebezpečné, protože kterákoliv potápěčská nehoda je ihned v médiích patřičně zveličena. Na tuto otázku lze odpovědět dvojznačně. Je i není. A o tom budiž můj blog. Kdo čekal nějaký útok na Paroubka, musí počkat Až příště. Dnes je na řadě potápění.

Když mne v roce 1999 kamarád  přitáhl k potápění, otevřel se mi nový svět, kterému jsem docela propadl. Propadl tak, že jsem zcela zavrhl zimní dovolené a nahradil je výlety do teplých vod. Pravdou je, že se na tom trochu podepsalo i operované koleno, kterému plavání prospívá víc než kristiánky, ale není to hlavní motiv.

Co je na tom potápění tak uhrančivé, ptáte se jistě. Každý potápěč má určitě svůj motiv, který ho táhne pod hladinu. Je tam všechno. Pohoda, romantika, pohyb v prostředí člověku nepřirozeném, relaxace, krása přírody, balzám na nervy v důsledku naprostého odpoutání od reality, aktivně prožitý volný čas, poznání jiného světa, dobrodružství, zajímavý sport a kamarádi jimž jste svěřil svůj život a oni vám. Netušil jsem, že potápění je tak kolektivní sport, při kterém poznáte řadu báječných lidí. Pod vodou, ale i pak nad ní je úplně fuk, zda jste univerzitní profesor, elitní chirurg nebo účetní.

Musíte absolvovat hodiny a hodiny teorie a tuto teorii neustále oživovat. Bez toho lézt do vody je jako když bez řidičáku vyrazíte autem do města. Naučíte se co znamená nárůst tlaku při sestupu do hloubky a co dělat, aby nenastaly potíže při výstupu. A také co dělat, když přesto nastanou.

Laik má představu, že potápěče sežere žralok či jiná obluda. Po 250 ponorech vím, že potkat žraloka je celkem vzácné a když už se to podaří tak ho tiše pozorujete a doufáte, že se s vámi nepotápí pitomec který ho nevyplaší a nezažene. Daleko větší nebezpečí představuje obyčejný ježek, na kterého můžete šlápnout, medůza, která vás může požahat nebo mušlička kterou dáte do kapsy a pak se ukáže, že to je smrtelně nebezpečná homolice.

Největším nebezpečím je neukázněný kolega, který nerespektuje pravidla dohodnutá nahoře - tzv. brífing - a dělá si dole co sám chce. Třeba trhá hloubkový rekord nebo chytá tvory za ocas (myslím ty mořské). Nejhorší je rychle k hladině stoupající jedinec, který zapomene vydechovat.

Potápění se stává hazardem, když se potápěč bez dostatečných zkušeností pustí do velkých hloubek, nebo do uzavřených prostor - například pod led, do jeskyně či dovnitř vraku. Potápění není adrenalinový sport. Kdo hledá čisté vzrušení, tomu doporučuji parašutismus nebo bungee jumping. Kdo se nechá vyprovokovat a jde na doraz, toho i malý problém dokáže tak vyvést z rovnováhy, že jej nedokáže vyřešit naučeným postupem a s chladnou hlavou. Zkušený potápěč, když vidí, že se přiblížil svým limitům, v klidu vycouvá - dobrý partner to spíše ocení a o špatného není co stát. Tak jako v ostatním životě, i v potápění platí, že nejhorší je srážka s blbcem.

Takže: potápění nebezpečné není. Nebezpeční jsou jen nezodpovědní jedinci. Nebezpeční jsou neukáznění jedinci. Ale to neplatí jen pro potápění, že?

Přidávám pár žánrových foteček. Většinou mých, ale také jsem přidal murénu od guru brněnských potápěčských fotografů Josefa Habrovce a velkého bílého od Richarda Jaroňka, který už má jméno celosvětové. Mimochodem, i u tohoto profíka se stalo,  že  jeho výprava za tygřím do volné vody skončila pokousáním kameramana čtyřmetrovou samicí. Ani bych se nedivil, protože to, co Richard dělá ,hraničí s kaskadérstvím. Vím o čem mluvím, já s ním 2x pod vodou byl.

A když už lezete mezi žraloky, je dobré si uvědomit jedno moudro: "musíte pochopit, že už nejste na konci potravního řetězce."

A na závěr. Já už měl žraloky na půl metru, dokonce jsem si na něho sáhl. Takže nějaký prudící diskutér mne nemůže rozhodit. Jenom ten žralok mi přijde inteligentnější.

A pravidelný přídavek :

Fórek dne - auto pro blondýnu:
http://www.paulczynski.cz/auto-pro-blondynu.html

Foto dne - jeden k blogu - prý se nebála:
http://www.paulczynski.cz/30379.html

A Když se řekne - webový maniak:
http://www.paulczynski.cz/kdyz-se-rekne-webovy-maniak.html

Autor: Petr Paulczynski | čtvrtek 22.10.2009 8:30 | karma článku: 23,21 | přečteno: 2919x
  • Další články autora

Petr Paulczynski

Hlody středeční 9/8 aneb miluji naše média

Dnes si v úvodníku oddychneme od politiky ( i když ne úplně) a koukneme do Ria které hýbe světem. Na této olympiádě se totiž objevuje vliv multikultury.

9.8.2016 v 20:53 | Karma: 46,76 | Přečteno: 13459x | Diskuse| Společnost

Petr Paulczynski

Hlody středeční 2/8 aneb miluji naše média

Dnes o něco později, než jsem vyhrál souboj sám se sebou zda psát nebo nepsat. Tak aspoň kousek obvyklé porce. Neziskovky žádají volební právo pro imigranty a výjimky ze zákonů.

2.8.2016 v 19:57 | Karma: 46,60 | Přečteno: 10790x | Diskuse| Společnost

Petr Paulczynski

Hlody středeční 26/7 aneb miluji naše média

Zase si nemůžu prázdninově dáchnout a vysadit. Protože Turecko, vraždící monstra co nejsou teroristi jak se dozvídáme, dnes dokonce zamordovali kněze.

26.7.2016 v 15:15 | Karma: 45,51 | Přečteno: 6902x | Diskuse| Společnost

Petr Paulczynski

Hlody středeční 19/7 aneb miluji naše média

Původně jsem si chtěl dát prázdninový oraz a dnes pauzírovat. Pak jsem zjistil, že OVM mají letní výpadek a že se tudíž nebude vědět o čem se má tento týden mluvit, tak jsem sáhl po klávesnici a pár bodů sesmolil.

19.7.2016 v 15:02 | Karma: 46,56 | Přečteno: 9195x | Diskuse| Společnost

Petr Paulczynski

Hlody středeční 12/7 aneb miluji naše média

Dnes začneme něčím čistě brněnským, protože internetem hýbe video v němž se náměstek primátora nechal bičovat dominou přičemž mumlal „I want more,“ tedy: chci víc.

12.7.2016 v 13:14 | Karma: 46,00 | Přečteno: 9461x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 1307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3093x
Postřehy z politiky a života.